guide

Am deschis niște date, și acum?

Languages:  de  el  en  es  fr  he  hr  id  is  it  ja  ko  lt  lv  my  ne  nl_BE  pt_BR  ro  ru  zh_CN  zh_TW 

Ne-am uitat la cum se face informația guvernamentală legal și tehnic reutilizabilă. Următorul pas este încurajarea altora să folosească datele acelea.

Această secțiune privește la lucruri suplimentare ce pot fi făcute pentru a promova reutilizarea.

Împărtășește lumii

În primul rând, spune că ai intrat într-o campanie care promovează open data în domeniul tău de expertiză.

Dacă deschizi mai multe seturi de date, merită să îți răpești puțin din timpul tău pentru a le spune și altora, sau să faci în așa fel încât să poată avea și alții acces la aceste informații.

În plus, pe lângă comunicatele de presă, postările de pe website-ul propriu, sau alte acțiuni similare, ai putea să iei în calcul:

  • Contactarea organizațiilor sau a persoanelor care lucrează sau sunt interesate de acest domeniu
  • Împărtășește pe liste de discuții și rețele sociale
  • Contactează direct potențiali utilizatori, care crezi că ar fi interesați de aceste date

Adaptează-te audienței

Asemeni oricărei situații de comunicare, mesajul trimis comunității de utilizatori trebuie să fie individualizat. La fel ca în cazul altor factori interesați, mesajul poate fi irosit dacă nu este adresat în mod corespunzător.

Comunitățile digitale sunt deschise în ceea ce privește împărtășirea de noi informații, dar sunt și consumatori rapizi. Scrieți ca și cum mesajul vostru ar fi citit pe diagonală, mai degrabă decât să dați toate detaliile.

Este mai puțin probabil ca mermbrii comunității tehnologice să folosească MS Windows, folosit îndeosebi de publicul larg. Acest lucru înseamnă că nu ar trebui salvate documente în formate MS Office care pot fi citite în mod deconectat. Există două argumente care susțin acest lucru:

  • Primul este faptul că aceste documente ar fi mai puțin accesibile. Cititorii vor vedea mai degrabă o copie imperfectă de la o sursă alternativă decât documentul pe care îl vezi pe ecran.
  • În al doilea rând, agenția ta trimite un mesaj implicit că nu ești dispus să faci un pas înspre dezvoltatori. În schimb, arăți că aștepți comunitatea tehnologică să vină la tine.

Postează-ți materialele pe website-urile altor persoanelor

Multe bloguri pe teme specifice au un număr foarte mare de viziualizări. Se merită să îți postezi articolul despre inițiativa ta pe website-ul lor. Acest lucru este benefic ambelor părți. În felul acesta tu vei stârni interesul, iar autorul blogului va beneficia de o postare gratuită pe domeniul său.

Folosește rețelele sociale

Este nerealist să te aștepți ca funcționarii să folosească rețelele sociale. Totuși, există o serie de lucruri pe care le poți face în așa fel încât conținutul tău să fie împărtășit cu ușurință între utilizatori. Câteva sfaturi:

  • Provide unique pages for each piece of content

Atunci când un mesaj este partajat cu alții, destinatarul se va uita rapid peste conținutul relevant.

  • Avoid making people download your press releases

Este bine să dai comunicate de presă. Sunt mesaje concise despre lucruri punctuale. Totuși, dacă le ceri persoanelor să descarce conținutul și dacă acesta nu se va deschide într-un browser de web, atunci vor fi mai puțini cei care îl vor citi. Este puțin probabil ca motoarele de căutare să indexeze conținutul. Este mai puțin probabil ca persoanele să descarce printr-un click.

Pe lângă asigurarea partajării informației de către persoanele interesate, trebuie să trimiți un mesaj din care să reiasă că agenția ta înțelege ce înseamnă deschiderea datelor. Acest lucru va crea un impact mai mare decât orice altă propoziție din comunicatul de presă.

Rețelele sociale

Este ineficient pentru agențiile care nu au fonduri să petreacă ore pe website-urile rețelelor sociale. Pentru a vă asigura că sunteți auziți prin intermediul acestor rețele, trebuie ca postările voastre să fie ușor de preluat. Acest lucru înseamnă că trebuie să vă asigurați că ați citit ultima secțiune înainte de a trece la următoarea. Rămânând cu acest lucru în minte, iată câteva sugestii:

  • Discussion fora

Twitter a fost inițiat ca o platformă pentru diseminarea rapidă a informației. Orice etichetat #opendata va fi citit imediat de mii de persoane.

LinkedIn cuprinde o selecție de grupuri care sunt orientate către datele deschise.

În timp ce Facebook este perfect pentru publicul larg, nu a primit prea multă atenție din partea comunității de date deschise.

  • Link aggregators

Pune conținutul pe canale de știri pentru pasionați. Reddit și Hacker News sunt cele mai mari de acest gen. Slashdot și Digg sunt unelte utile în acest domeniu.

Aceste website-uri au tendința de a atrage atenția asupra materialului interesant. Ele sunt de asemenea focalizate pe teme specifice.

Adunând persoane la un loc: Unconferences, Meetups and Barcamps

Întâlnirile directe pot fi o soluție foarte eficientă de a-i încuraja pe alții să folosească datele dumneavoastră. Motivele pe care ați putea considera să le includeți într-un eveniment:

  • Aflați mai multe despre potențialii reutilizatori
  • Aflați mai multe despre cerințele legate de diferite seturi de date
  • Aflați mai multe despre cum participanții vor să refolosească datele dumneavoastră
  • Permiteți posibililor reutilizatori să afle mai multe despre datele pe care le aveți
  • Permiteți posibililor reutilizatori să se întâlnească între ei (astfel ei pot colabora)
  • Expuneți datele dumneavoastră unei audiențe mai largi (de exemplu: postările de pe bloguri sau ceea ce apare în media pe care evenimentul poate ajuta să le genereze)

Există multe modalități diferite de derulare a evenimentelor și diferite tipuri de evenimente în funcție de ceea ce dumneavoastră țintiți să obțineți. Din moment ce există multe modele tradiționale de conferințe care includ chestiuni precum discuții formale pregătite anterior, prezentări și demonstrații, așa există diferite tipuri de evenimente conduse de participanți, în care aceia care sunt prezenți pot:

  • Să îndrume sau definească agenda evenimentului
  • Să se prezinte singuri, să vorbească despre ceea ce îi interesează și la ce anume lucrează, într-un mod ad-hoc
  • Să ofere spontan prezentări scurte despre ceea ce lucrează în prezent
  • Să conducă sesiunile înspre ceea ce ei sunt interesați

Există multe documente online despre cum se dirijează astfel de evenimente, documente pe care le puteți găsi prin căutarea unor cuvinte ca: “unconference”, “barcamp”, “meetup”, “speedgeek”, “lightning talk” și altele. Poate fi folositor și contactarea unor persoane din alte țări, care au condus aceste tipuri de evenimente și care de obicei sunt foarte dornici să vă ajute și să vă sfătuiască în ceca ce privește evenimentul dumneavoastră. Un parteneriat cu alte organizații poate fi valoros ( de exemplu: organizație a societății civile, o organizație media sau instituție didactică) pentru a vă lărgi baza participanților și pentru a crește mediatizarea.

Făcând lucruri! Hackdays, premii și prototipuri

Structura acestor competiții este constă din faptul că un număr de seturi de date sunt oferite iar programatorii au la dispoziție apoi o perioadă scurtă de timp - de la mai puțin de 48 de ore până la câteva săptămâni - pentru a devolta aplicații folosind aceste date. Apoi este oferit un premiu celei mai bune aplicații. Competițiile au fost ținute în câteva țări incluzând Marea Britanie, Statele Unite, Norvegia, Australia, Spania, Danemarca și Finlanda. Examples for Competitions —————————————————————————————————-

Show us a better way a fost prima competiție de acest gen. A fost inițiată de Guvernul Marii Britanii “Grupul Operativ pentru Forța Informației” condus de Secretarul de Stat Tom Watson în Martie 2008. Această competiție a pus întrebarea “Ce ai putea crea din informații publice?” și a fost deschis programatorilor din întreaga lume, având un premiu tentant de 80.000 de lire sterline pentru primele cinci cele mai bune aplicații.

Una dintre primele competiții din Statele Unite, Apps for Democracy, a fost lansată în octombrie 2008 de Vivek Kundra, în acel moment Director pentru Tehnologie (CTO) al Guvernului Local al Columbiei (SUA). Kundra a devoltat catalogul datelor http://data.octo.dc.gov, o noutate la acel moment, care a inclus seturi de date acum ar fi fluxuri în timp real privind criminalitatea, notele elevilor și indicatorii privind pauperitatea. La acel moment era cel mai complet catalog din întreaga lume. Provocarea a fost de a-l face util cetățenilor, vizitatorilor, afacerilor și agențiilor guvernamentale din Wahington, DC.

Soluția creativă a fost de a iniția competiția Apps for Democracy. Strategia a fost de a cere participanților de a elabora aplicații care să folosească datele din catalogul proaspăt constituit. Exista posibilitatea de depunere online a aplicațiilor, mai multe premii mici opus câtorva substanțiale și câteva categorii separate, precum premiul “La Alegerea Publicului”. Comptetiția a fost deschisă pentru 30 de zile și a costat Guvernul 50.000 de dolari. În schimb, au fost devoltate 47 de aplicații pentru iPhone, Facebook și web cu o valoare peste 2.600.000 de dolari pentru economia locală.

Competiția Abre Datos (Open Data). Competiția care s-a desfășurat în Spania în aprilie 2010 a atras devoltatori pentru a crea aplicații cu sursă deschisă și care să facă uz de date publice în doar 48 de ore. S-au concurat 29 de echipe care au devoltat aplicații ce au inclus un program pentru un terminal mobil pentru accesarea informațiilor privind traficul din Țara Bascilor și pentru accesarea datelor privind orarul autobuzelor și stațiile de autobuz din Madrid, care au și câștigat primul și al doilea premiu în valoare de 3.000 și 2.000 de euro.

Nettskap 2.0. În aprilie 2010 Ministerul Administrației din Norvegia a inițiat “Nettskap 2.0”. Devoltatorii norvegieni - companii, agenții publice sau persoane - au fost provocate să vină cu idei bazate pe tehnologii web în zona devoltării serviciilor, fluxuri de lucru eficiente și creșterea nivelului de participare democratic. Utilizarea datelor guvernamentale a fost încurajată în mod explicit. Chiar dacă termenul limită era doar de o lună, pe 9 mai, Ministrul Rigmor Aasrud a afirmat că răspunsul a fost “copleșitor”. În total au fost primite 137 de aplicații dintre care nu mai puțin de 90 s-au axat pe reutilizarea datelor guvernamentale. Un cuantum de 2,5 milioane de coroane norvegiene au fost distribuite între 17 câștigători în timp ce suma pentru care s-a aplicat de cele 137 de aplicații a fost de 28,4 milioane.

Mashup Australia. Grupul Operativ 2.0 al Guvernul Australiei au invitat cetățenii să arate de ce accesul deschis ar fi un lucru bun pentru economia țării și pentru devoltarea socială. Concursul s-a desfășurat între 7 octombrie și 13 noiembrie 2009. Grupul Operativ a oferit câteva seturi de date sub o licență deschisă și într-o gamă variată de formate reutilizabile. Cele 82 de aplicații care au fost primite constituie o dovadă în plus în favoarea aplicațiilor noi și inovative care pot reulta din accesarea datelor guvernamentale în contextul deschiderii.

Conferințe, barcam-uri, hackday-uri

Una din căile mai eficiente pentru ca organizațiile societății civile (ONG-uri) să demonstreze guvernelor valoarea adusă prin deschiderea seturilor de date este de a arăta multiplele moduri prin care informația poate fi gestionată pentru a aduce beneficii sociale și economice. ONG-urile care promoveaă reutiliarea s-au dovedit a fi instrumentale în țările în care s-a văzut evoluția în elaborarea politicii și a legislației pentru a asigura faptul că seturile de date sunt deschise din punct de vedere tehnic cât și legal.

Activitățile tipice care sunt întreprinse ca parte a acestor inițiative, de regulă includ competiții, conferințe guvernamentale {term:open government data}, “unconferințe”, ateliere de lucru și “hack day-uri”. Aceste activități sunt organiate de regulă de comunitatea utiliatorilor cu date care deja au fost publicare proactiv sau care au fost obținute prin solicitări de acces la informații. În alte cazuri, promotorii societății civile au lucrat împreună cu reprezentanți luminați ai administrației pentru a asigura noi versiuni ale seturilor de date care pot fi utiliate de programatori pentru a crea aplicații inovative.