guide

Ce sunt datele deschise?

Languages:  de  el  en  es  fr  he  hr  id  is  it  ja  ko  lt  lv  my  ne  nl_BE  pt_BR  ro  ru  zh_CN  zh_TW 

Acest ghid este despre datele deschise, dar ce este aceasta mai precis? În particular ce face datele deschise să fie deschise, și despre ce date e vorba?

Ce înseamnă deschis?

Acest ghid este despre datele deschise – dar ce sunt datele deschise? Pentru scopurile noastre, datele deschise sunt definite de către Open Definition:

Datele deschise sunt date ce pot fi utilizate în mod liber, reutilizate și redistribuite de către oricine – supuse doar, cel mult, la necesitatea atribuirii în condiții identice.

Definiția completă a deschiderii (full Open Definition) oferă detalii precise asupra a ce înseamnă aceasta. Sumarizarea celor mai importante:

  • Valabilitate și acces: datele trebuie să fie valabile ca un întreg și la nimic peste un cost rezonabil de reproducere, preferabil prin descărcare de pe internet. Datele trebuie să fie valabile într-o formă convenabilă și modificabilă.
  • Reutilizare și redistribuție: datele trebuie să fie oferite sub termeni ce permit reutilizarea și redistribuirea inclusiv combinarea cu alte seturi de date.
  • Participare universală: toată lumea trebuie să poată să utilizeze, reutilizeze și redistribuie - nu trebuie să existe nicio discriminare împotriva ariilor de cercetare sau împotriva persoanelor sau grupurilor. De exemplu, restricții ‘necomerciale’ care ar preveni utilizarea ‘comercială’, sau restricții asupra utilizării în anumite scopuri(e.g. doar în educație), nu sunt permise.

Dacă vă întrebați de ce este atât de important să fim clari asupra a ceea ce înseamnă deschis și de ce această definiție este folosită, răspunsul este simplu: interoperabilitate.

Interoperabilitatea denotă abilitatea diverselor sisteme și organizații de a lucra împreună (inter-opera). În acest caz, este abilitatea de a interopera - sau combina - diferite seturi de date.

Interoperabilitatea este importantă pentru că permite diferitelor componente să lucreze împreună. Această abilitate de a componentiza și de a ‘lega’ componente este esențială pentru a construi sisteme complexe și mari. Fără interoperabilitate aceasta devine aproape imposibil — după cum este evidențiat în cel mai faimos mit al Turnului Babel unde (in)abilitatea de a comunica (de a interopera) a rezultat în prăbușirea completă a construcției turnului.

Suntem puși în fața unei situații similare cu privire la date. Nucleul unei “comune” a datelor (sau codurilor) este aceea că o bucată de material “deschis” conținută poate fi combinată liber cu alte materiale “deschise”. Această interoperabilitate este cheia absolută în realizarea beneficiilor practice principale ale “deschiderii”: abilitatea dramatic sporită de a combina seturi de date diferite și astfel de a crea produse și servicii mai multe și mai bune (aceste beneficii sunt discutate pe larg în secțiunea ‘de ce’ date deschise).

Oferirea unei definiții clare asupra deschiderii asigură că atunci când faci rost de două seturi de date deschise din două surse diferite, le vei putea combina, și asigură evitarea propriului nostru ‘Turn Babel’: multe seturi de date dar o abilitate scăzută sau inexistentă de a le combina în sisteme mari unde se află adevărata valoare.

Despre ce date este vorba?

Cititorii au văzut deja exemple de tipuri de date care sunt sau ar putea deveni deschise - și vor vedea mai multe exemple mai jos. Însă, va fi util să schițăm pe scurt ce tipuri de date sunt, sau ar putea fi, deschise – și, la fel de important, ce nu va fi deschis.

Punctul cheie este că atunci când datele sunt deschise, accentul este pus pe datele nepersonale, adică, date ce nu conțin informații despre indivizi specifici.

În mod similar, pentru anumite tipuri de date guvernamentale, restricții privind siguranța națională pot fi aplicate.