guide

Inleiding

Languages:  de  el  en  es  fr  he  hr  id  is  it  ja  ko  lt  lv  my  ne  nl_BE  pt_BR  ro  ru  zh_CN  zh_TW 

Weet u precies hoeveel van uw belastinggeld uitgegeven wordt aan straatverlichting, of aan onderzoek naar kanker? Wat is de kortste, veiligste en meest pittoreske fietsroute van uw huis naar uw werk? En wat zit er in de lucht die u onderweg inademt? Waar in uw omgeving vindt u de beste carrièremogelijkheden en de grootste hoeveelheid fruitbomen per hoofd van de bevolking? Waar kunt u beslissingen beïnvloeden over onderwerpen waar u een sterke mening over hebt en veel om geeft, en met wie kunt u daarover praten?

Nieuwe technologie maakt het nu mogelijk om diensten op te zetten die deze vragen automatisch beantwoorden. Veel van deze gegevens die u nodig hebt om deze vragen te beantwoorden zijn verzameld door publieke instanties. Echter, vaak is de benodigde data nog niet beschikbaar in een vorm die makkelijk te gebruiken is. Dit boek gaat over hoe het potentieel van officiële en andere informatie tot zijn recht te laten komen om nieuwe diensten in te schakelen, om het leven van burgers te verbeteren en om overheid en samenleving beter te laten functioneren.

Het concept :term: ` open data ` en specifiek :term: ` open overheidsdata ` - informatie, openbaar of anderszins, die voor iedereen vrij toegankelijk is en herbruikbaar is voor welk doel dan ook - bestaat al enige jaren. In 2009 begon open data zichtbaar te worden voor de gewone gebruiker, waar verscheidene overheden (zoals de VS, VK, Canada en Nieuw Zeeland) nieuwe initiatieven aankondigden om te streven naar het toegankelijk maken van hun openbare informatie.

Dit boek verklaart de basisconcepten van open data, en dan vooral de relatie met de overheid. Het beslaat hoe open data waarden creëert en een positieve impact kan hebben op vele verschillende gebieden. Bovenop het verkennen van de achtergrondsgeschiedenis voorziet dit handboek ook concrete informatie over hoe men open data kan produceren.

Doelgroep

Dit handboek heeft een breed publiek:

  • degenen die nooit eerder van open data hebben gehoord en degenen die zichzelf als doorgewinterde data professionals zien
  • voor ambtenaren en voor activisten
  • voor journalisten en onderzoekers
  • voor politici en ontwikkelaars
  • voor data-geeks, maar ook voor mensen die nog nooit hebben gehoord van een API.

De meeste informatie die op dit moment wordt aangeboden focust op data vanuit de publieke sector. Echter, de bedoelingen van de auteurs is om dit aanbod te verbreden waar de tijd dit toestaat. U bent welkom om deel te nemen bij het helpen van ons hierin.

Dit handboek is bedoeld voor hen met weinig of geen kennis over het onderwerp. Als u toch een stuk tekst met jargon of terminologie tegenkomt waarmee u niet bekend bent, kijk dan vooral naar de gedetailleerde woordenlijst en FAQ’s (veelgestelde vragen) die u beide kunt vinden achterin dit handboek.

Auteurs die hebben bijgedragen

Bestaande bronnen die rechtstreeks zijn gebruikt

  • Technisch voorstel voor de manier waarop IATI is geïmplementeerd. * De IATI Technische Advies Groep onder leiding van Simon Parrish *
  • Unlocking the Potential of Aid Information. Rufus Pollock, Jonathan Gray, Simon Parrish, Jordan Hatcher
  • Finse handleiding geschreven door * Antti Poikola *
  • Beyond Access Report. * Toegang tot informatie en de Open Knowledge Foundation *

Andere bronnen