guide

Uvod

Languages:  de  el  en  es  fr  he  hr  id  is  it  ja  ko  lt  lv  my  ne  nl_BE  pt_BR  ro  ru  zh_CN  zh_TW 

Znate li koliko se točno vašeg poreznog novca troši na uličnu rasvjetu ili istraživanja za rak? Koje su najkraće, najsigurnije i najslikovitije biciklističke rute iz vašeg doma na posao? I što je u zraku kojeg udišete na tome putu? Gdje su u vašoj okolici najbolje mogućnosti za naći posao i najveći broj drveća voća po stanovniku? Kada možete utjecati na odluke o temama do kojih vam je duboko stalo, i s kim da o tome popričate?

Nove tehnologije su omogućile izradu servisa kako bi se automatski dobili odgovori na ta pitanja. Velik broj podataka koji vam trebaju da odgovorite na ta pitanja su stvorena od strane javnih tijela. Međutim, često ti podaci nisu dostupni u obliku jednostavnom za korištenje. Ova knjiga govori o tome kako otključati potencijal službenih i ostalih podataka kako bi omogućili nove servise u svrhu poboljšanja života građana i poboljšanja rada vlade i društva.

Ideja pojma”otvoreni podaci” i konkretno pojam “otvoreni vladini podaci” - informacije, javne ili ostale, čiji su pristup i upotreba dostupni svima za bilo kakvu namjenu - je već u upotrebi nekoliko godina. 2009. godine, otvoreni podaci su se počeli pojavljivati u javnosti kako su razne vlade (kao što su SAD, Ujedinjeno Kraljevstvo, Kanada i Novi Zeland) najavljivale nove inicijative za “otvaranje” svojih javnih informacija.

Ova knjiga objašnjava osnovni koncept “otvorenih podataka”, naročito u vezi s vladom. Objašnjava kako otvoreni podaci stvaraju vrijednost i kako mogu imati pozitivan utjecaj na mnoštvo različitih područja. Uz istraživanje pozadine otvorenih podataka, ovaj priručnik će vam objasniti na koji točno način proizvesti otvorene podatke.

Ciljana publika

Ovaj priručnik ima široku publiku:

  • namijenjen je onima koji nikada nisu čuli za otvorene podatke i onima koji se smatraja ekspertima za podatke
  • za državne službenike i aktiviste
  • za novinare i istraživače
  • za političare i programere
  • za podatkovne štrebere i one koji nikada nisu čuli za API - Application Programming Interface

Većina trenutačno dostupnih informacija je usredotočena na podatke javnog sektora. Ipak, autor s vremenom i kako ono bude dopuštalo, namjerava proširiti ovo područje. Vaše sudjelovanje je dobrodošlo kako biste nam pomogli u toj nakani.

Ovaj priručnik je namijenjen onima koji su tek upoznati ili nikad nisu čuli za ovu temu. Ako se susretnete s izrazom ili terminologijom koja vam je nepoznata, pogledajte pojmovnik i FAQ (Frequently Asked Question, odnosno, Često Postavljana Pitanja) koji se nalaze na kraju ovog priručnika.

Zasluge i autorska prava

Autori

Korišteni izvori

  • Tehnički prijedlog kako je IATI proveden. “The IATI Technical Advisory Group led by Simon Parrish”
  • Otključavanje potencijala potpornih informacija Rufus Pollock, Jonathan Gray, Simon Parrish, Jordan Hatcher
  • Finski vodič autora Antti Poikola
  • Izvještaj s druge strane pristupa Access Info and the Open Knowledge Foundation

Ostali izvori